Esszék

Szerkesztette: Hajdú Farkas-Zoltán

Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2009.

ISBN 978-606-92145-4-1

192 oldal, 120 x 212 mm, cérnafűzött, keménytáblás

„Van-e különbség újságíró és hírlapíró között? Legalább akkora, mint turista és utazó között. Mint igásló és versenyló között. Mint az önkiszolgálóban vásárolható és az esztenán kapható juhtúró között. Vagy idevágóbban, Bächer Iván könyvéhez közelítve, egyben a különbség természetét is pontosabban érzékeltetve: legalább akkora, mint a kollektív mi és az egyéni én Erdély-képe között. Mint fénykép és festmény között.”

(Láng Zsolt)

Ez az olvasásom egy kis emlékezés az Íróra, aki olyan, de olyan elegánsan, és nagy-nagy tudással és humánummal és annyi újat és érdekeset írt, hogy nem győzöm olvasni, és befogadni!

Mert ezen írások zömét már olvastam anno, az újságban, de mindig új és új ízeket, illatokat, zamatokat és részleteket fedezek fel, új ötletekkel bombáz, hogy merre is tovább, könyv-ötleteket ad, hogy mit is olvassak… 

Ebben a könyvecskében Bächerrel együtt kalandozunk Kolozsvár és Vásárhely, Segesvár és Selmec, Brassó és Koltó utcáin, terein, ódon házaiban, és a Házsongárdon, ahová felköltöztek szépen sorban az ott élők, már ha hagyták, és nem vitték, terelték őket máshová… 

Aztán sorra jönnek erdélyi emberek, mint Kányádi Sándor, Kós Károly, Karácsony Benő és sokan mások is, majd kapunk könyv-recenziókat, szépirodalmat, történelmet, szakácskönyvet. Majd a végén egy hosszabb lélegzetű részlet a Kutya Mandovszkyból, ami nagy-nagy kedvencem. 

De jó is volt ez, Iván! Köszönet mindenért!  
— Bazil, moly.hu

Könyvünk megvásárolható; kérjük, lépjen kapcsolatba velünk.