Lektűr
Második, javított kiadás
Vidák Zsolt bélyegeivel
Szerkesztő: Molnár Zsófia
Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2015.
ISBN 978-606-8351-72-8
336 oldal, 120 x 212 mm, vászonkötésben védőborítóval

A Békebeli 1913 nagy sikert aratott. Megjelenése évében, 2014-ben elnyerte a Cea Mai Frumoasă Carte din România elnevezésű kitüntetést és a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár Szép Könyv-Díját, a Marosvásárhelyi Rádió hangoskönyvként is sugározta. Ez késztette a szerzőt a második, bővített és átdolgozott kiadás megírására.

A kötet a legutolsó békebeli év, 1913 krónikája, szubjektív válogatási szempont alapján összeállítva – ennek köszönheti könnyedségét és végig fenntartott érdeklődő jókedvét, mely az olvasóra is átragad. Súlyozottan foglalkozik irodalmi és csíkszeredai témákkal, köszönhetően a Nyugat és a Csíki hírlap c. folyóiratok 1913-mas számaiból való szemelgetésnek, meg a narrátor-kommentátor és „Innen-Onnanista” Ipse elkötelezettségének e témák iránt. Pezsdítő léptékváltások (csíki pletykák és nagypolitikai játszmák előszelei között), elgondolkodtató kommentárok teszik könnyed, szórakoztató és egyben magvas olvasmánnyá Hajdú Farkas-Zoltán lektűrjét. „Főszereplőinek”, Adynak vagy Bartóknak az illusztrátor, Vidák Zsolt különleges bélyegei jóvoltából nézhetnek az olvasók jól a szemébe.  

A homályban maradás ösztöne után és a ki ez az Ipse? előtt a könyv a -né c. sorozat II. darabja.

Szemelvény a sajtóvisszhangból:

– Békebeli 1913 – pezsgős olvasmány. A Marosvásárhelyi Könyvvásár honlapján olvasható interjú a szerzővel

– A Békebeli 1913 szövegeiből készült hangoskönyv, Barabási Tivadar színművész előadásában, a Marosvásárhelyi Rádió felvételén

– Molnár Zsófia: Békebelivé élni a csodát. Helikon, 2015. febr. 25.

Könyvünk megvásárolható; kérjük, lépjen kapcsolatba velünk.