Kisregény, novellák

Juan Rulfo-életműsorozat III.

Fordította: Imrei Andrea

Szerkesztette: Hajdú Farkas-Zoltán

Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2015.

ISBN 978-606-8351-69-8

124oldal, 120 x 202 mm, vászonkötésben védőborítóval
Rulfo tömör, mélyreszántó képekben ábrázolja elbizakodott, törtető főhősének sorsát, aki meggazdagodik ugyan, de tulajdonképpen végigtengődi életét. Bukása egyben meggyötört felesége bukása is, aki halálával az urát is megsemmisíti.

A szövegre jellemző csendes tömörség, szinte szófukarság izgalmas feszültségben áll a cselekmény színterét adó harsány, tarka vásári felfordulással, a kakasvidalok világával.

A kötetbe foglalt három novella pedig ismét arról győz meg: Rulfo legerősebb műfaja a rövidtörténet.

Sajtóvisszhang:

Báthori Csaba: Fogyó csodák. ÉS, 2015. szeptember 11.
Az ember könnyen oda tudja képzelni a szereplők közé akár magát Hemingwayt is, amint épp feltesz ötven dolcsit a fekete kakasra. Ha már bika nincs.
— Kuszma (moly.hu)

„Juan Rulfo a »mágikus realizmus«-ukkal világhíressé váló (…) dél-amerikai szerzők nagy elődjének tekinthető. (…) Mindenekelőtt Gabriel García Márquez nevezi őt mesterének, akitől a legtöbbet tanulta. Vitathatatlan, a rulfói próza egyediségét a mágia és a realizmus szerves egysége adja. Az életmű olyan, mint egy álom leírása – nem értelmezése – , amelyet a szerző az olvasóval együtt álmodik.”

(Urs Widmer)

 Háromkötetes sorozatunk a legendásan szűkszavú, legendásan jó tollú mexikói szerző teljes életművét magába foglalja, most először magyarul. A vállalkozásról, a szerző életrajzáról, munkásságáról, művei egymáshoz való viszonyáról a fordító, Imrei Andrea beszámolója itt olvasható.
A sorozat további kötetei: 

 Lángoló puszta

 Pedro Paramo

 Nincs már készleten! A Bookart már nem birtokolja a magyar kiadás jogait.