Új versek kisfiúknak, kislányoknak

Illusztrálta: Siklódy Ferenc

Szerkesztette: Kovács András Ferenc

Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2008.

ISBN978-973-88358-3-2

40 oldal, 200 x 260 mm, kemény táblás
Nincs meg a patak gombja, hogy el lehessen zárni. Szegény hold csak hízik, pedig nem eszik túl sokat. Elment a gesztenye esze – ősszel veti le a bundáját. De a hullámvasutazóké is: pénzért szenvednek, míg a lentiek ingyen szórakoznak rajtuk! Hát a csigáról mit mondjunk? Elindul az iskolába, pedig csak akkor ér haza egy nap után, mire más kijárja az egyetemet.

Ilyen csavaros, humoros ötletek, frissítően új logika és nyelvjátékosság jellemzi Markó Béla gyerekverskötetét, melynek kedves szereplőit, legyenek azok állatok – a beképzelt zsiráf, februári medvejós, meggylopó csősz cinege – vagy gyerekek, például a balázsgömbbel és balázspálcával felszerelt varázsló Balázs, az olvasó biztosan a szívébe zárja.   
Markó újabb gyermekversíró korszakában, mindjárt az első kötetben, A hold fogyókúrájában, sorra felbukkannak az előző korszak kedvelt témái, hősei, az állatkerti állatok (teknősbéka, krokodil, jegesmedve, a fogoly, a foltozott és a beképzelt zsiráf), a bohóc, a hóember, a csiga, a gólya, s a tücsök. (...) Ami új, hogy nagyobb hangsúly esik a gyermeki optikából láttatott furcsaságokra, váratlanságokra: a meggyfa őrzésével megbízott cinke eszi meg végül a termést (Meggyfám csősze), a patak magától folyik, pedig „nincsen beprogramálva” (A magától folyó víz), a krokodil mandulája bedagad az elnyelt sok hideg haltól (Krokodilok).
— Elek Tibor (Tücsökszóban derékig. Markó Béla gyermekirodalmáról két tételben. Bárka, 2014/4, 66–73.)

Könyvünk megvásárolható; kérjük, lépjen kapcsolatba velünk.