A láthatatlan szerv felfedése. Kultúrtörténet

Fordította: Hajdú Iringó

Szerkesztette: Nádori Lídia

Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2012.

244 oldal, 136 x 212 mm, cérnafűzött, keménytáblás
Amikor tizenöt éves koromban alaposabban szemügyre vettem a vulvámat, nem értettem, mit látok. Utána akartam olvasni, de nem akadtam róla szóló könyvekre. Húsz éve gyűjtöm az anyagot a vulváról, mert mindeddig hiányzik egy alapvető, tiszteletteljes, méltányos értelmezés róla.

  (...) A vulváról és öntudatos megmutatásáról sok ősi mítosz maradt ránk, némelyikben viharokat csendesít le, némelyikben elűzi az ördögöt. Baubó is azzal gyógyított, hogy feltárta a vulváját. Bizony, a vulva gyakran mentette meg a világot.

(...) Könyvem erre tesz kísérletet. Megpróbálom rekonstruálni a külső női nemi szerv kulturális jelentőségét; valamint a vulva kiszorítására irányuló erőfeszítéseket. A vulva reprezentációjában, leképezésében ugyanis tetten érhető a női test fölötti hatalomért vívott harc. (...) Leginkább azonban azokat a mozgalmakat szeretném méltatni, amelyek a századok során – a meghatározó trend ellenében – úgy szóban, mint képben megjelenítették a „láthatatlan nemet”.

Mithu M. Sanyal

A női nemi szerv külső része, a vulva a történelem során elhanyagolt, takargatott, nyelvben is tabusított dolog, és mégis mindenhol ott van – ez az alapgondolata Mithu M. Sanyal indiai-német szerzőnő Vulva. A láthatatlan szerv felfedése című könyvének. A németül 2009-ben, magyar fordításban pedig 2012-ben a Bookart kiadónál megjelent munka egyszerre kultúrtörténet, feminista összegzés és kíváncsiság-felkeltő ízelítő a 2021. századi női művészetből.
— Rácz Tímea (Vulva: a női nemi szerv kultúrtörténete dióhéjban. Új Könyvek, 2013. március 7.)

Könyvünk megvásárolható; kérjük, lépjen kapcsolatba velünk.