Regény

Fordította: Demény Péter

Szerkesztette: Láng Zsolt

Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2011.

ISBN 978-606-8351-02-1  

362
 oldal, 120 x 212 mm, cérnafűzött, keménytáblás
„Ez a regény a próza ünnepe, az elbeszélés művészetének és tudományának olyan áradása, amilyent ritkán látni, az írás egyfajta diadala a világon. Erénye nemcsak az, hogy oldalain rendkívül hitelesen és elbűvölően megjelenik és kialakul egy világ, egy ritka varázslatos világ, a dél, a fennsík, a mocsarak, a bizánci maradványok és a török szokások világa, hanem az is, hogy ebben az elbűvölő világban varázslatos szereplők születnek, olyan életrajzokkal, cselekedetekkel, gesztusokkal, mesékkel és gondolatokkal, amelyek megőrjítenek, legalábbis olvasás közben. Olyan őrület ez, mint a szerelem. Amikor elmélyülsz A Milliomos könyvében, elkerülhetetlenül boldog vagy. Remélhet egy könyv ennél többet?”

Filip Florian

  A könyvet egy irodalmi ankét során a tíz legjobb román regény közé választották.

  Sajtóvisszhang:

  Pál-Lukács Zsófia: Bizánci tündérjáték. Helikon, 2012/24.

  Serestély Zalán: Paradoxonok könyve. Tiszatáj online, 2014. 01. 19.

  Bányai Éva: Kulturális és textuális átjárások magyar és román prózaszövegekben I. Metopolisz: Egy kortárs román Sinistra. Tiszatáj, 2015. október, 64–70.  
Irodalmi hasonlóságok felállíthatóak ugyan, ám minden hasonlat kicsit hibádzik, ez az univerzum, miliő semmivel sem össszehasonlítható. Feltehetően azért nem, mert annyira mélyen ivódik ebbe a kultúrába és tájegységbe [a román kulúra, a Duna menti síkság világa], hogy nélküle nem tudna lélegezni. Márpedig a bănulescui próza lélegzik, egy szuszra olvasást, újraolvasást, lendületet követel az olvasótól, a történetek örvényszerűen lepnek el, egyre mélyebbre rántva a fantasztikum bugyraiba, hogy a végén úgy érezhessük, az elmúlt jó néhány év egyik legerősebb könyvélményével gazdagodhattunk.
— Demeter Zsuzsa (Metopolisz, a phantasia szobája (Ştefan Bănulescu: A Milliomos könyve). Műút, 2012/33, 75–77.)
A fordító, Demény Péter rövid ismertetése erről a „szenzációs”, „áradó folyamregényről”:

Könyvünk megvásárolható; kérjük, lépjen kapcsolatba velünk.