A 2018-as Csíkszeredai Könyvvásárra több friss kötetünk bemutatójával és beszélgetésekkel készülünk:

   Kovács András Ferenc verseskötetéről, a Lözsurnál dö Lüniverről Márton Evelin és Vida Gábor beszélget a szerzővel 2018. május 10-én, délután 5 órától, a Csíkszeredai Könyvvásár nyitónapján, az Erőss Zsolt Sportcsarnok nagyszínpadán. A könyv hol a Kegyipari Kombinát képével is fémjelezhető makáber kortárs nyilvánosságról ír krónikát, hol azt hiteti el, hogy az irodalom az egyetlen igazi lét. Teszi mindezt bravúros verseléssel és képekben, többször fordulva a színházi világ, de számos költőelőd (néha fiktív) művei felé is, olyannyira, hogy a kötet irodalmi dialógustól hangos.

 

– Irodalom a periférián címmel Márton Evelin, Molnár Vilmos és a ki ez az Ipse? című kötet szerzője, Hajdú Farkas-Zoltán beszélget, moderátor: Domokos Zsófia. Helyszín és időpont: Erőss Zsolt Sportcsarnok nagyszínpada, 2018. május 11., péntek, 17:30. A könyvre alapozva lesz szó az otthonosság és idegenség, a központ és periféria irodalmi megfogalmazásairól, területeiről. „A gyermekkor mint maga az otthon” élménye mellett a ki ez az Ipse? felveti a külföldre, idegenbe szakadás okait és hatását az egyén életére, illetve Erdély viszonyát a Nyugathoz. A különböző nyelvek és nyelvhasználati módok mint a hatalomgyakorlás vagy kirekesztődés eszközei szintén szóba kerülnek majd a délután folyamán, ahogy az is, mennyiben lehet a magány a világ közepe. Gitáron közreműködik Nagy Lóránt.

 A Csíkszeredai Könyvvásár két újdonságának bemutatójára kerül sor május 12-én, szombaton 11 órától az Erőss Zsolt Aréna Fodor Sándor termében. 

Kántor Lajos–Láng Gusztáv: Száz év kaland Erdély magyar irodalmáról (1918–2017) (Bookart, Csíkszereda, 2018);

Gömöri György: Erdélyi arcok (Bookart, Csíkszereda, 2018).

A két neves irodalomtörténész, Kántor Lajos és Láng Gusztáv kétkezes tanulmánykötete ezúttal nem az objektív rendszerezés (lehető) teljességigényével állt össze, mint a Romániai magyar irodalom 1945–1970 c. kézikönyvük, az elmúlt ötven év megkerülhetetlen referenciája a régió irodalomtörténet-írásában. A könyvkritikáikat, egy-egy alkotói pálya ívét értékelő írásaikat, művelődéstörténeti tanulmányaikat magába foglaló, szubjektívebb hangot megütő kötetük ugyanakkor – továbbra is – az érték felmutatásának jegyében született. Megjelenése a könyves-irodalmár szakma fontos 2018. tavaszi eseménye. A csíkszeredai közönségnek bemutatja Dávid Gyula szerkesztő.

Gömöri György irodalomtörténész, egyetemi tanár, műfordító, a lengyel és angol irodalom kiváló ismerője erdélyi személyiségekről, az erdélyi történelem apró, rejtett és széles körben ismert eseményeiről írott verseit gyűjtötte össze. A Kovács András Ferenc szerkesztésében megjelent kötet, a szerző szavaival, jelzi erős kötődését „Erdély múltjához és jelenéhez, rosszabb és jobb korszakaihoz és természetesen a romániai magyar kisebbséghez.” A versgyűjteményt Hajdú Farkas-Zoltán méltatja.

 Könyvbemutató és kiállítás várja az érdeklődőket szintén május 12-én, szombaton 16 órai kezdettel az Új Kriterion Galériában (Petőfi Sándor u. 4. sz.): Részegh Botond–Dragomán György: Erőtánc, illetve Részegh Botond: Éjbeomlás.

  Az Erőtánc művészeti album és szépirodalom egyben: a két médium közötti termékeny párbeszéd példája Részegh Botond Éjbeomlás című akril- és tussorozatának találkozása Dragomán György Rabság. történetek a rácsokon túlról című rövidprózai darabjaival. Ez esetben előbbiek ihlették az ökonomikus szövegeket, együttesen az autonómia- és szabadságvesztés megrázó ábrázolásává lényegülve. A kötetről Szabó T. Anna kérdezi az alkotókat. Az esemény helyszínén az Éjbeomlás darabjaiból összeálló kiállítás is megtekinthető.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a fenti rendezvényeinkre!