Képes regény

Vidák Zsolt rajzaival

Szerkesztette: Vida Gábor

Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2012.

ISBN 978-606-8351-14-8

312 oldal, 120 x 212 mm, vászonkötésben védőborítóval

Sokműfajú alkotás a -né című regényfolyam első kötete: kivitelébe-illusztrációiba belegyönyörködő lapozásra hívó „képes regény”; dokumentum, amennyiben „egy budapesti ócskapiacon felbukkanó családi levéltár darabjainak időrendi bemutatása” 1876-tól 1918-ig; illetve egy „botcsinálta krónikás” (Bán Zoltán András) történelmi regénye, hiszen a homályban rejtőzködő kis sorsok mögött felsejlik a századforduló és az első világháború nagy mozdulásainak némelyike is. Az elbeszélő Ipse szubjektív kommentárjai, a hézagokat pótló feltételezései és történetei, vendégszövegeket (pl. James Joyce felesésének írott leveleit) beinvitáló gesztusa, saját megmutatkozása és elrejtőzése teszik izgalmas, belevaló értelmezői feladattá a kötet olvasását.

Kötetünk többszörösen díjazott:

- a Szép Magyar Könyv verseny oklevelese 2012-ben

- a Románia legszebb könyvei elnevezésű vetélkedő 2013-as kiadásában II. díjas

- a lipcsei könyvfesztivál The Best Book of the World 2013 című megmérettetésének 56 döntőse között kapott helyet

Szemle a sajtóvisszhangból: 

Vidák Zsolttal Gyovai Katalin beszélget. Gyermek- és ifjúsági irodalom, 2013. július 9.

Idegen kocsmákban otthon lenni. Demeter Zsuzsa interjúja Hajdú Farkas-Zoltánnal. Helikon, 2015. február 27.
Ipse úgy marad ösztönösen homályban (a regény címe egy Németh László-idézetből származik), hogy közben mások legszemélyesebb adatai, gondolatai, érzései kerülnek előtérbe, értelmeződnek újra az alapján, ami ő maga – vagy pedig az iratok építik fel a személyiségét, ezt nem mindig lehet eldönteni. És ebben áll A homályban maradás ösztönének legfőbb értéke: megmutatja, hogyan építkezik életünk története másokéból, illetve mi hogyan alakítjuk a múltat a magunk képére.
— Rácz Tímea (A homályban maradás ösztöne: emberépítés dokumentumokból és Joyce erotikus leveleiből, Új Könyvek, 2013. március 26.)
-né című regényfolyam további kötetei: Békebeli reloaded 1913 és ki ez az Ipse?

Könyvünk megvásárolható; kérjük, lépjen kapcsolatba velünk.